tiistai 2. lokakuuta 2012

Biltong

Ei kovin herkullisen näköistä, mutta ulkonäkö hämää.
Yksi Etelä-Afrikan kansallisherkuista on biltong eli kimpaleena kuivattu, mutta sisältä kosteaksi jätetty liha. Sitä myydään paloiteltuna pienissä snack-pusseissa aivan joka kaupassa, mutta laadukkaimmat biltongit saa lihakaupoista, joissa biltong on kuivattu myymälässä aivan omassa kuivauskaapissa. Saat itse valita mieluisan palan, jonka kauppias viipaloi paperipussiin. Viipaloitu biltong kannattaa syödä samana päivänä, muuten se kuivuu.

Jotkut ilmeisesti valmistavat biltonginsa itse, sillä olen nähnyt myytävän myös pienempiä kotikäyttöön tarkoitettuja kuivauskaappeja. Biltongia valmistetaan monenlaisesta erilaisesta lihasta. Omas suosikkini on springbok eli paikallinen peuran sukuinen loikkija (E-A:n rugbyjoukkueen pelaajia kutsutaan myös springbokeiksi).

Biltongia tarjotaan usein kylässä drinkkien kanssa naposteltavana sekä baareissa. Välillä sitä näkyy myös annosten raaka-aineena ravintoloissa. Myös biltongpitsaa olen nähnyt :)

Olen kuullut, että ulkomailla asuvat etelä-afrikkalaiset kaipaavat usein biltongia. Aivan kuten suomalaiset vievät ulkomailla asuville sukulaisille ja ystäville tuliaisina ruisleipää ja salmiakkia, etelä-afrikkalaiset vievät biltongia. Tullissa pitää silloin tosin jännätä, ettei joudu laukun tarkastukseen, sillä elintarvikkeiden vienti ja tuonti on kiellettyä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...